niedziela, 12 lutego 2017

Udka kurczaka pieczone z ziemniakami

Prosty i szybki obiad, wszystko w jednym naczyniu. Mało szykowania i mało zmywania w dniu kiedy jesteśmy zabiegani.








Składniki:

  • udka kurczaka (ilość według potrzeb)
  • ziemniaki (ilość według potrzeb)
  • 1-2 marchewki
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do ziemniaków lub sami dobieramy przyprawy (ja dałam czosnek granulowany, tymianek i paprykę słodką)
  • przyprawa do kurczaka lub swoje ulubione przyprawy
  • olej


Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki np. ćwiartki. Udka oczyścić, wypłukać, osuszyć i natrzeć solą i ulubionymi przyprawami lub przyprawą do kurczaka. Do ziemniaków dodać sól i wybrane przyprawy i trochę oleju, dobrze wymieszać i odstawić na kilka minut. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Na naczynie żaroodporne lub blachę wyłożyć ziemniaki i marchewkę, a następnie udka kurczaka. Ja miałam garstkę brukselki to też dodałam, przecież nie może się nic zmarnować. Piec w piekarniku  w temp. 180 stopni C do miękkości warzyw i mięsa.










Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...