niedziela, 5 lutego 2017

Kotlety z mięsa z rosołu

Jak pewnie większość osób zastanawiam się co zrobić z mięsem z rosołu, które nie zawsze zostanie zjedzone tego samego dnia. Jednym ze sposobów na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu są kotlety mielone, które są łatwe, smaczne i szybkie. Kotlety można przygotować na kolację lub na obiad np. z surówką z włoskiej kapusty lub po prostu zimne na kanapki z ogórkiem kiszonym.









Składniki:

  • mięso z rosołu około 400 g
  • warzywa z rosołu: (ja przeważnie dodaję 1-2 marchewki, 1 pietruszkę, kawałek selera)
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka lub curry
  • majeranek lub koperek
  • bułka tarta
  • olej do smażenia


Mięso obrać z kości i chrząstek. Następnie zmielić na maszynce do mięsa, a także warzywa i surową cebulę. Do zmielonego mięsa z warzywami dodać jajka i przyprawy i dobrze wymieszać. Pamiętać, aby dobrze przyprawić, ponieważ mięso z rosołu jest bardzo łagodne i trzeba zaostrzyć smak bo inaczej będzie mdłe. Po wyrobieniu formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Uwaga! Jeśli warzyw doda się za dużo masa mięsna może być za rzadka, można wtedy dosypać bułki tartej, aby były ściślejsze. 











Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...