wtorek, 21 lutego 2017

Faworki na piwie

Faworki na piwie są łatwe w wykonaniu i nie trzeba długo wyrabiać, ponieważ piwo ma w sobie bombelki, które pozostają w cieście. Faworki te są niesamowicie kruche z charakterystycznymi bombelkami powietrza. Doskonały przepis dla tych co nie robili jeszcze faworków. Polecam.









Składniki:

  • 2-3 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki jasnego piwa
  • 1 łyżeczki masła
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Ważne jest, aby składniki na faworki były schłodzone. Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie i dodać żółtaka, piwo, sól oraz masło. Zagnieść ciasto i wyrabiać do momentu, aż wszystko ładnie się wyrobi. Jeśli ciasto jest za bardzo klejące dosypać mąki i wyrobić. Ciasto musi mieć taką konsystencję, aby mogło się rozwałkować. Wstawić do lodówki na godzinę, aby się schłodziło. Ciasto podzielić na mniejsze części np. 2 lub 3 i cienko rozwałkować (1 lub 2 mm) na posypanej mąką stolnicy. Za pomocą noża lub rodełka wykroić paski 3-4 cm i przekroić w poprzek na długość jak nam odpowiada. Na środki paska przekroić kawałek i wywinąć jeden koniec. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na rumiany kolor i odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem. 











Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...